ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Aριθμός Φύλλου 108     ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ   2010

 

ΧΡΟΝΙΑΡΕΣ ΜΕΡΕΣ
 

ΜIA ΓΛYKIA NOΣTAΛΓIA μας κυριεύει κάθε χρόνο όταν φτάνουν οι άγιες, μεγάλες και χρονιάρες αυτές μέρες. Η ανθρώπινη μορφή σμιλεμένη από τις δοκιμασίες της ζωής και τη φθορά του χρόνου, αλλάζει και η ψυχή σκιρτά από συγκίνηση και ευτυχία. Το Θείο Βρέφος, φως, ελπίδα και λύτρωση γεννιέται μέσα στη ζοφερή νύχτα, στους πάγους και τα πολλά χιόνια, για να χαρίσει στην ανθρωπότητα το αιώνιο φως της αγάπης, της ειρήνης και της αλήθειας. Χρονιάρες μέρες, γιορτές μνήμης και περισυλλογής, μας πλημμυρίζουν με έντονη συναισθηματικότητα και παιδική νοσταλγία, ζωντανεύοντας μέσα μας ένα ωραίο παρελθόν. Μοσχοβολούν από ευλογημένες αναμνήσεις. Χαρούμενες μέρες, γεμάτες άσπρα και λαμπερά σύννεφα, σαν εκείνη τη φωτεινή νεφέλη, που τύλιξε τον Κύριο στην κορυφή του βουνού.

 

Ζούμε σε κρίσιμες και κοσμογονικές εποχές. Ορμητικοί γίνονται οι άνεμοι της υλοφροσύνης. Νέοι κοινωνικοί και πολιτιστικοί όροι διαμορφώνονται, νέα πνευματικά και κοινωνικά ρεύματα εκδηλώνονται, βαθιές μεταβολές επέρχονται στην ανθρώπινη ζωή.

Αγωνίες και θλίψεις, στεναγμοί και πόνοι, δοκιμασίες και αχαριστίες. Ποτάμια τα αίματα ποτίζουν πληθωρικά τα φαράγγια και τις καταπράσινες πεδιάδες της χιλιοπαιδεμένης γης μας και ο πόλεμος τροφοδοτεί τον Άδη με ανθρώπινες σάρκες.

Αμέτρητα τα δεινά της ανθρωπότητας, και ο κόσμος λαχανιασμένος κρατάει την ανάσα του στην προσμονή και κάποιας άλλης πιο απροσμέτρητης καταστροφής.

 

Και το παράξενο είναι πως, ενώ όλοι μας μικροί και μεγάλοι συμπληρώνουμε τη χρονιάρικη ατμόσφαιρα με τις ολόψυχες ευχές μας, για μια καλύτερη χρονιά, χρονιά ανώδυνη και αναίμακτη σε παγκόσμια κλίμακα, βλέπουν τα χαλάσματα της Γης μερικοί με απάθεια, με αδιαφορία.

Η αμεριμνησία αυτή των λίγων επιτρέπει στους ακόμα πιο λίγους μα αδίστακτους να ανάβουν και άλλες φωτιές και να καταστρατηγούν το πνεύμα που συμβολίζει η Χριστουγεννιάτικη Μέρα.

 

Προκαλούν τις «στυγερές πανδαισίες» και τους αφήνει ολότελα ασυγκίνητους το θείο μήνυμα της Βηθλεέμ.

Οφείλουμε να αντικρίσουμε την πραγματικότητα και δαμάζοντας τον εαυτόν μας να ανακαλύψουμε τον αληθινό άνθρωπο, την γνήσια εικόνα του Θεού, ώστε όλα να πάρουν νόημα, πίστη και χάρη.

 

Η Γέννηση του Χριστού, έπαιξε, παίζει και θα εξακολουθεί να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Είναι η ανεξάντλητη πηγή από την οποία αποκτά δυνάμεις ο άνθρωπος που τόσο έχει ανάγκη για να πορευτεί στη ζωή του κάτω και μέσα απο δύσκολες συνθήκες.

Ο ερχομός του Χριστού είναι σύμβολο Ειρήνης και σύμβολο Αγάπης, είναι φως που μας ξεκουράζει, μας ηρεμεί και βοηθάει στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων που βασανίζουν τη ζωή μας.

 

Μπορεί να μην απλώθηκε σε ολόκληρη τη Γη, η Καλοσύνη, η Αγάπη, η Γαλήνη, η Συμπόνια και η Συνεννόηση, μα δεν θα αργήσει να φανεί η ΑΓΙΑ ΜΕΡΑ που θα φέρει την Ειρήνη και την ανθρώπινη προκοπή.

Φτάνει να ζήσει μέσα μας, να ριζώσει βαθειά και ασάλευτα το Μεγάλο Μήνυμα της Αγάπης.

Και πόσο χαρούμενους μας κάνει; Είναι η καλύτερη βιταμίνη του ψυχικού και σωματικού οργανισμού μας.

Η Γέννηση του Θείου Βρέφους είναι μια νέα ελπίδα για την ανθρωπότητα, είναι η αρχή μιας νέας ζωής και ενός καινούργιου κόσμου που δημιουργείται ζωντανός και όμορφος, ηθικός, αιώνιος και άφθαρτος.

Όσο δύσκολη και αν είναι η εποχή που ζούμε σήμερα, όλοι γυρεύουμε να φτάσουμε σε μια νέα Βηθλεέμ και να λατρέψουμε το εικόνισμα της Νέας Ελπίδας.

 

Ας μη μας εμποδίσει κανένας καιρός να φτάσουμε ως εκεί. «Για τους γενναίους ποτέ δεν φταίει όποιος καιρός», όπως λέει και ο ποιητής μας. Και με την καρδιά γεμάτη ευλάβεια και ελπίδα θερμή, ας ικετεύσουμε να βασιλεύσει πια στην ταραγμένη Γη μας η «επί Γης Ειρήνη».

Αμαλία Φλέσσα

Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Δ.Ε.Α΄Αθήνας

 

 

 

 

 

 

Copyright © ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»