ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Aριθμός Φύλλου 105    ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ   2010

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΟΧΟ

 

Στο ΚΥΡΙΟ APΘPO του προηγούμενου φύλλου της εφημερίδας μας, είχαμε εστιάσει την προσοχή μας σε μια νέα προσπάθεια του Συλλόγου μας, την ανάγκη δηλαδή να δραστηριοποιηθούμε για να εκπληρώσουμε ένα χρέος που βαρύνει όλους εμάς τους Ζουρτσάνους από πολύ καιρό. Την ανάγκη δηλαδή να φροντίσουμε για την συντήρηση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη στο αρχαίο του κάλλος, ενός σπουδαίου διαχρονικού μνημείου του τόπου μας που το είχαμε παραμελήσει με μια ασύγγνωστη αδιαφορία, το είχαμε αφήσει απροστάτευτο στη φθορά του χρόνου και το σπουδαιότερο το είχαμε και οι ίδιοι πληγώσει με καταστροφικές, επιπόλαιες επεμβάσεις μας.

 

Πρόκειται για το χιλιόχρονο Βυζαντινό Μοναστήρι μας.

 

Στο κύριο αυτό άρθρο της «Ζούρτσας» είχαμε ζητήσει την ενεργό συμπαράσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην απόφασή μας να ενεργήσουμε σαν Σύλλογος και να δρομολογήσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη σταδιακή αποκατάσταση και ανάδειξη του Μνημείου.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσουμε όλους τους Ζουρτσάνους ότι η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιθυμία μας και στο αίτημά μας και έστειλε στη Ζούρτσα τρεις ειδικούς εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν το χώρο του Βυζαντινού Μνημείου, να υποβάλουν στην Υπηρεσία τους τις προτάσεις τους και να μας υποδείξουν τις εργασίες που πρέπει να γίνουν σταδιακά για την ανάδειξη του Μνημείου.

 

Διαπιστώνουμε με χαρά το ενδιαφέρον της Αρχαιολογικής μας Υπηρεσίας – και την ευχαριστούμε γι’ αυτό – η οποία αγκαλιάζει την προσπάθειά μας με χαρά και με διάθεση ουσιαστικής βοήθειας για να πραγματοποιηθεί ένας σκοπός που θα μας κάνει όλους υπερήφανους, να αναδείξουμε δηλαδή το Βυζαντινό κληροδότημα των προγόνων μας στη θέση που του αξίζει.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν ορισμένες προσπάθειες, ασυντόνιστες και ευκαιριακές όμως, για την εκτέλεση ορισμένων μικρών έργων.

 

Στην τωρινή όμως απόφασή μας να ενεργήσουμε πλέον σοβαρά με πρόγραμμα και με απώτερο σκοπό την ολοκληρωμένη αποκατάσταση του Μνημείου και την ανάδειξή του στην παλαιά του αίγλη, έπαιξε καταλυτικό ρόλο η πρόσφατη αγορά και η προσάρτηση στο Ναό του γύρω χώρου που ήταν αναγκαίος για την εκτέλεση των απαραιτήτων εργασιών αποκατάστασης.

Η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπεσχέθη ύστερα από την επιτόπιο εξέταση που επραγματοποίησε να μας στείλει λεπτομερές σχέδιο των εργασιών που πρέπει να γίνουν σε πρώτη φάση στο χώρο του Ναού για να διασφαλισθεί η συντήρησή του (περίφραξη, εξωτερικές εργασίες προστασίας από φθορές, υγρασία κ.λπ.) έως ότου επακολουθήσουν τμηματικά οι κυριώτερες και σπουδαιότερες εργασίες (μεταφορά Νεκροταφείου, ανάδειξη Ναού στην αρχική του μορφή με την αποκατάσταση του τρίτου κλίτους, διαμόρφωση του γύρω χώρου κ.λπ.)

 

Τα έργα που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα ο Σύλλογός μας στη Ζούρτσα, μας δίνουν τη σιγουριά και την αυτοπεπαίθηση ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και αυτή την προσπάθειά την οποία αναλαμβάνουμε. Η προσπάθειά μας είναι συλλογική. Γι’ αυτό ζητάμε τη συμπαράσταση, την ενεργό συμμετοχή και τη βοήθεια όλων των παραγόντων του τόπου μας. Της Δημοτικής μας Αρχής, της Εκκλησιαστικής μας Αρχής, των τοπικών Συλλόγων και τη θερμή συμπαράσταση, όπως άλλοτε όλων των συγχωριανών μας, για να καμαρώσουμε ένα έργο σε όλη τη Βυζαντινή του μεγαλοπρέπεια, που θα μας κάμει όλους περήφανους. Το χρωστάμε άλλωστε στον τόπο που αγαπάμε, σε εκείνους που το δημιούργησαν και μας το εκληρονόμησαν, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται. Το χρωστάμε τέλος στις ψυχές των μοναχών που το ελάμπρυναν με τη διακονία τους και στις ψυχές των προσφιλών μας προσώπων που αναπαύονται εκεί κάτω από τη σκέπη της Παναγίας μας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας απεφάσισε να ορίσει Επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών που θα κρίνονται απαραίτητες, για την προώθηση των εργασιών. Η Επιτροπή η οποία εκπροσωπεί τους φορείς του τόπου μας, θα αποτελείται από:

1) Τον ιερέα του χωριού μας π. Αναστάσιο Αποστολόπουλο, εκ μέρους της Εκκλησίας.

2) Τον κ. Γλούμη Βασίλειο, πρόεδρο του Συλλόγου Ζουρτσάνων Αθήνας.

3) Την κ. Κέκη Ασημίνα, εκπρόσωπο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιγαλίας.

4) Την κ. Ζαριφοπούλου Φωτεινή, μέλος του Συλλόγου Ζουρτσάνων Αθήνας.

5) Τον κ. Σπύρο Βλάχο του Γεωργίου, συν/χο Διευθυντή της Εμπορικής Τράπεζας.

6) Τον κ. Χρήστο Καπλάνη, πρόεδρο Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των σχολείων Ζούρτσας.

7) Τον κ. Δαϊκο Αθανάσιο πολιτικό μηχανικό ο οποίος καθοδήγησε το Σύλλογό μας σε όλα τα έργα που επετέλεσε στον τόπο μας.

 

Ο Σύλλογος εύχεται σε όλους καλή επιτυχία στο έργο τους ώστε σύντομα να καμαρώσουμε, με τη βοήθεια της Παναγίας μας, αποκαταστημένο το Ναό της στην παληά του ομορφιά και μεγαλοπρέπεια. Ας δώσουμε όλοι το παρόν στην μεγάλη και ωραία αυτή προσπάθεια.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

 

 

 

 

Copyright © ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»