ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Aριθμός Φύλλου 99    ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ   2008

 

TO OPAMA ΓIA THN ANAΓENNHΣH TOY KAMENOY TOΠOY MAΣ

 

«Διαγωνισμό Πραγματείας» με θέμα «Η οραματική μου πρόταση για την αναγεννητική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών μας» διοργάνωσαν και αθλοθέτησαν τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, για τους μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων οκτώ Λυκείων της πυρόπληκτης Ηλείας.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα Λύκεια Ανδρίτσαινας, Ζαχάρως, Καράτουλα, Κρεστένων, Λάλα, Πελοπίου, Σιμόπουλου και N. Φιγαλείας.

Στις 21-6-08 βραβεύτηκαν οι Ηλείοι μαθητές στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης του Πύργου, σε μια υπέροχη τελετή που συνδιοργάνωσαν τα εν λόγω εκπαιδευτήρια, ο Δήμος Πύργου και η εκδοτική εταιρεία ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αντώνης Μακρυδημήτρης, ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι Ηλείοι βουλευτές Γεώργιος Κοντογιάννης, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος και άλλοι τοπικοί φορείς της περιοχής.

Η δουλειά των μαθητών παρουσιάστηκε με τη μορφή ενός καλαίσθητου τόμου των εκδόσεων ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ ο οποίος περιλαμβάνει τις 27 βραβευμένες πραγματείες καθώς και μικρά αποσπάσματα από τις πραγματείες όλων των διαγωνισθέντων. Όπως σημειώνει στο Προλογικό του Σημείωμα ο Ελευθέριος Γείτονας, Γεν. Δ/ντής των εν λόγω Εκπ/ρίων, η έκδοση αυτή λειτουργεί: πρώτον, «Ως ηθική εντολή των νέων της πυρόπληκτης Ηλείας προς αυτούς που έχουν την ευθύνη για σωστή ανασυγκρότηση και πραγματική αναγέννηση του καμένου τόπου τους» και δεύτερον, «Ως μέτρο ελέγχου στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος ανασυγκρότησης, με αμείληκτο κριτή τα κατατιθέμενα στις σελίδες του όνειρά τους».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας, ο νομάρχης Ηλείας, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Ελευθέριος Γείτονας και ο Νίκος Μέγας, επιμελητής της έκδοσης.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν:

Α) Οι τρείς πρώτοι από το σύνολο των προαναφερθέντων Λυκείων.

Β) Οι τρείς πρώτοι από κάθε Λύκειο (εκτός της κατηγορίας Α)

 

Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου Ν. Φιγαλείας του σχολικού έτους 2007-2008, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους με εξαιρετική πνευματική ωριμότητα και αξιοπρέπεια απέναντι στη συμφορά. Ας διαβάζουμε μαζί τις σκέψεις τους:

 

Παραθέτουμε μικρά αποσπάσματα από τις πραγματείες τους και σημειώνουμε τους βραβευθέντες:

 

«Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να σκορπίσει τα πάντα στο διάβα της η πύρινη λαίλαπα και να αφήσει πίσω της στάχτη και αποκαΐδια. Οι  ομορφιές του τόπου μας, του ευλογημένου αυτού του τόπου από τους Θεούς, εκεί όπου ο Απόλλωνας θέλησε να βρίσκεται η κατοικία του, «ο κάλλιστος τόπος» σύμφωνα με τις μαρτυρίες αρχαίων γεωγράφων και περιηγητών, δεν υπάρχουν πια. Είναι μόνο μια γλυκιά ανάμνηση για μας που τις ζήσαμε και για τις μελλοντικές γενιές, που θα τις γνωρίσουν μόνο από τις φωτογραφίες».

 (Κουρούβανη Δόμνα, Α΄ βραβείο της Α΄ κατηγορίας)

 

«Τα προβλήματα δυστυχώς έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται. Μέσα από τις στάχτες θέλουμε να αναγεννηθεί η ζωή και αυτό θα το πετύχουμε με τη συλλογική δράση και την άμεση επέμβαση των τοπικών παραγόντων αλλά και του Κράτους. Το Κράτος έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες αλλά και να διαμορφώσει ένα αισιόδοξο μέλλον για τους κατοίκους, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν....

Πρέπει όμως να ενδιαφερθούμε και για τα κοινωνικά προβλήματα, που έκαναν την παρουσία τους πιο αισθητή. Κάνω λόγο για τη βία, την εγκληματικότητα και την ανεργία, φαινόμενα που σημειώνουν ιδιαίτερη έξαρση με την πάροδο του χρόνου και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης».

(Μπέσικου Κατερίνα Α΄ βραβείο στο Λύκειο Ν. Φιγαλείας)

 

«Γίναμε όλοι αυτόπτες μάρτυρες μιας μαζικής καταστροφής. Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας... Είμαστε ταραγμένοι. Ζούμε με φόβο και ανασφάλεια. Εικόνες στριφογυρίζουν στο μυαλό όλων μας. Η συμπεριφορά κάποιων έχει αλλάξει πολύ. Λιγομίλητοι, σκεπτικοί και απαισιόδοξοι....

Σίγουρα η φωτιά που τύλιξε τον τόπο μου είναι κάτι που θα βασανίζει για καιρό τη σκέψη όλων μας. Ίσως εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Αυτό θέλω να πιστεύω. Εύχομαι κανείς να μην ξαναζήσει κάτι παρόμοιο».

(Κατσιώλη Ελπίδα, Β΄ βραβείο στο Λύκειο Ν.Φιγαλείας)

 

«Το δικό μου όραμα για την αναγέννηση βασίζεται σε τρείς παράγοντες: άνθρωπος, περιβάλλον, οικονομία. Προϋποθέτει γενναία χρηματοδότηση, παροχή κινήτρων από την πολιτεία και προγραμματισμένες προσπάθειες από όλους... Προϋποθέτει επίσης ένα πρότυπο και ανοιχτό σε όλους σχολείο, που θα διδάσκει την οικολογία και τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον».

(Τσαούσης Στάθης, Γ΄ βραβείο στο Λύκειο Ν. Φιγαλείας)

 

«Η Πολιτεία μας ‘‘γυρνά την πλάτη’’ ακόμη περισσότερο, όσο περνάει ο καιρός. Τώρα βλέπετε, δεν αποτελούμε πρώτη είδηση, δεν είναι προεκλογική περίοδος... Μερίδα ευθύνης έχουμε και εμείς που βολευτήκαμε με βεβιασμένες επιδοτήσεις, χωρίς να αναζητούμε ένα ουσιαστικό και γερά δομημένο αύριο... Η συγκρότηση ενός δικτύου αναγέννησης των πυρόπληκτων εκτάσεων είναι δικό μας πρόβλημα. Το θέμα είναι να βρούμε το πώς».

(Γεωργακοπούλου Αθανασία, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου

Ν. Φιγαλείας)

 

«Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους παραγωγούς τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έπαθαν, κυρίως, όμως, πρέπει να τους δώσει κίνητρα, για να παραμείνουν στον τόπο τους».

(Γιαννίκος Γεώργιος, μαθητής Γ΄ Λυκείου Ν. Φιγαλείας)

 

«Επειδή η κρατική μηχανή πάντα σχεδόν χρονοτριβεί και εγκλωβίζεται σε γραφειοκρατίες, θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι να γινόμαστε ενεργοί πολίτες, δηλαδή πολίτες που θα δρουν εθελοντικά με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επούλωση των πληγών μας».

(Γιαννίκος Θεόδωρος, μαθητής Β΄ Λυκείου Ν. Φιγαλείας)

 

«Πρέπει να γίνουν έργα υποδομής για να μείνει ο κόσμος στον τόπο του. Η Ηλεία, που είναι ένας πολύ ωραίος τόπος με φυσική ομορφιά, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά».

(Λιάπη Παναγιώτα (Γιούλα), μαθήτρια Β΄ Λυκείου

Ν. Φιγαλείας)

 

«Βιβλική η καταστροφή, αβάσταχτος ο πόνος, βαθύ το πένθος,... Τα συναισθήματα εξακολουθούν να πνίγουν τις καρδιές μας. Η φωτιά έρχεται, σβήνει και φεύγει, αλλά δυστυχώς δεν τελειώνουν όλα εκεί. Ακόμα και όταν σβήσει, υπάρχει μέσα στην ψυχή κάθε ανθρώπου και στις καθημερινές δραστηριότητές του. Η απελπισία για ό,τι συνέβη και η ανασφάλεια για ό,τι θα ακολουθήσει εξακολουθούν να καίνε την ψυχή των πληγέντων».

(Κατσιώλης Δημήτριος, μαθητής Β΄ Λυκείου Ν. Φιγαλείας)

 

«Η ώρα ήταν 4.00 μ.μ., όταν φάνηκαν οι πρώτες τεράσιες φλόγες. Η φράση που άκουγες απ’ όλα τα στόματα ήταν ‘‘πάμε να φύγουμε’’. Οι καμπάνες χτυπούσαν, καπνός παντού, άνθρωποι κρατούσαν δοχεία γεμάτα νερό και εμείς οι μικρότεροι προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε με δάκρυα στα μάτια, ξέροντας ότι παίζαμε τη ζωή μας ‘‘κορώνα γράμματα’’.... Δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν τις εικόνες της κόλασης στον υπόλοιπο κόσμο».

(Καπλάνη Γεωργία, μαθήτρια Β΄ Λυκείου Ν. Φιγαλείας)

 

«Η πιό οδυνηρή συνέπεια αυτής της τραγωδίας είναι το γεγονός ότι κάποια άτομα έχασαν τη ζωή τους, καθώς δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη φωτιά ... Είναι αβάσταχτος ο πόνος ενός συζύγου και πατέρα ο οποίος έχει χάσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Δεν υπάρχουν λόγια τα οποία να μπορούν να παρηγορήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

(Τσούτας Νικόλαος, μαθητής Β΄ Λυκείου Ν. Φιγαλείας)

 

Θλίψη και πόνο κατέθεσαν οι μαθητές στις πραγματείες τους.

Ελπίδα και αισιοδοξία αποπνέουν οι σκέψεις τους.

Τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα βράβευσαν με χρηματικά βραβεία τους μαθητές:

Κουρούβανη Δόμνα                    2000    ευρώ

Μπέσικου Κατερίνα                     700       »

Κατσιώλη Ελπίδα                        600       »

Τσαούση Στάθη                           500       »

και με τιμητικό έπαινο όλους τους διαγωνισθέντες.

Συγχαρητήρια στους νικητές και σε όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

 

Το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία της κ. Ελένης Γιαννίκου.

 

 

 

 

 

 

Copyright © ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»