ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Aριθμός Φύλλου 101    ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ   2009

 

8 Μαρτίου

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία γιορτάστηκε φέτος στη γενέτειρά μας στις 8/3/09, η γιορτή της γυναίκας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των γυναικών, περίπου 150, από τη Ν. Φιγαλία αλλά και από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Φιγαλίας.

 

Η εκδήλωση έγινε στο κέντρο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ.»

Οι συμμετέχουσες έφαγαν, ήπιαν και χόρεψαν με ζωντανή μουσική από μουσικό συγκρότημα της περιοχής, και πολύ κέφι μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

 

Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων του Γυναικείου Κινήματος και αφετηρία νέων στόχων για την ουσιαστική, στην πράξη και όχι στα λόγια, κατοχύρωση της ισότητας των φύλλων. Η ισότητα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σε κάθε δημοκρατία και οι γυναίκες δεν έχουν καταφέρει ακόμα σε παγκόσμια κλίμακα, παρά τους αγώνες εκατόν πενήντα και πλέον ετών, να κατακτήσουν όσα δικαιούνται.

 

Σύμφωνα με τη UNICEF οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στον κόσμο είναι βαρύτατες και ποικίλες, ιδιαίτερα σε Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες. Άν και διαφέρουν από λαό σε λαό, έχουν ένα κοινό παρανομαστή,  τη βία και το φόνο. Επιθέσεις με οξύ, πυρπολήσεις, παραμορφώσεις, δολοφονίες για λόγους «τιμής», βιασμοί ως όπλο πολέμου, γάμοι σε πρώιμη ηλικία, βρεφοκτονία θηλυκών βρεφών ή πριν γεννηθούν εξαιτίας προγεννητικής επιλογής, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, στέρηση βασικής εκπαίδευσης, στέρηση του δικαιώματος να ψηφίζουν ή να διεκδικούν δημόσιο αξίωμα, να οδηγούν οχήματα ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό κ.α. Πολύ μακρύς ο κατάλογος των παραβιάσεων.

 

Η επένδυση στις γυναίκες και συγκεκριμένα η εκπαίδευση των κοριτσιών, η κατάργηση των διακρίσεων και των αναχρονιστικών παραδόσεων, η καταδίκη και ο εξοβελισμός της βίας και η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση της φτώχειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δίκαιη διακυβέρνηση.

Σήμερα το Γυναικείο Κίνημα, έχοντας πετύχει πολλά τόσο σε θεσμικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, διεκδικεί την πλήρη ένταξη της γυναίκας με ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

 

Ευχόμαστε στις γυναίκες του Δήμου μας και του χρόνου, και επίσης ευχόμαστε ο απολογισμός των κατακτήσεων των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως να είναι κάθε χρόνο και καλύτερος. 

 

ΔΗΜ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΙΔΟΥ

 

 

 

 

 

 

Copyright © ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»