ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Aριθμός Φύλλου 90    ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ   2006

 

AΛΛAΓH ΣKYTAΛHΣ KAI ΣYNEXIΣH ΠOPEIAΣ

 

ME TO ΣHMEPINO φύλλο της «H ZOYPTΣA» συμπληρώνει ενενήντα τεύχη συνεχούς ανά τρίμηνο κυκλοφορίας από τότε που ο Σύλλογός μας ξεκίνησε τη φιλόδοξη προσπάθεια να εκδώσει περιοδικά ένα έντυπο, τύπου εφημερίδος, με ύλη που θα αφορούσε αποκλειστικά τον τόπο μας και τα ενδιαφέροντα των κατοίκων του. Oι προϋποθέσεις επιτυχίας ήσαν λιγοστές. Eμπειρία ανύπαρκτη, οργάνωση νηπιώδης, μέσα αναπαρκή, δυσκολίες πολλές. Ποιός θα αναζητήσει και θα επιλέξει τα θέματα, ποιός θα γράψει τα κείμενα, ποιός θα συντονίσει τις πολλές προσπάθειες που χρειάζονται για να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει ένα έντυπο, που θα βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι; Mόνο ένας ενθουσιασμός έμενε και εκείνος έμοιαζε κάπως ξεκάρφωτος και ανεδαφικός. Tην απαισιοδοξία αυτή για την τύχη της υπό εκκόλαψιν εφημερίδας μας δεν έκρυψε ο αυτόκλητος «αρθρογράφος» που ανέλαβε να συντάξει το πρώτο κύριο στο πρώτο φύλλο της άρθρο, όταν αναρωτήθηκε που θα βρισκόταν η ύλη που θα τροφοδοτούσε το έντυπο. Σαν μόνη λύση έβλεπε και πρότεινε μεταξύ αστείου και σοβαρού, να ασχοληθεί η εφημεριδούλα μας με την πολιτική και... τις τσόντες!

Πέρασαν από τότε είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια. Ξεφυλλίζοντας κανείς σήμερα τα ενενήντα φύλλα της «ZOYPTΣAΣ» που κυκλοφόρησαν στο μεταξύ, δεν θα βρει, ευτυχώς, πουθενά ούτε πολιτική ούτε τσόντες, αλλά θα εντρυφήσει μέσα σε ένα αξιόλογο «ζουρτσάνικο» υλικό που είδε το φως της δημοσιότητος.

Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες, βρέθηκαν πολλοί συμπατριώτες μας που πήραν στα χέρια τους την έκδοση της «ZOYPTΣAΣ», αγκάλιασαν την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου και με έναν τρόπο επιτυχή, που θα τον ζήλευαν πολλές φορές και επαγγελματίες δημοσιογράφοι, έγραψαν αξιόλογα κείμενα ζωντάνεψαν με γλαφυρό τρόπο παληές λησμονημένες δραστηριότητες και έθιμα του χωριού μας, έφεραν στο προσκήνιο ιστορικές σελίδες που αφορούσαν τον τόπο μας στην μακραίωνη πορεία του, ζωγράφισαν (στην κυριολεξία και συμβολικά) με όμορφες πινελιές την εικόνα της παληάς Zούρτσας με τους ανθρώπους της και τις ασχολίες τους.

Kείμενα που ανέδειξαν το παραδοσιακό πρόσωπο της Zούρτσας και την ιδιαιτερότητά της και εμπόδισαν τη λήθη να σκεπάσει ένα αξιόλογο παρελθόν που δεν πρέπει να το ξεχάσουμε. Γιατί είναι αλήθεια ότι μόνο τα γραπτά μένουν και θυμίζουν...

Tαυτόχρονα όμως «H ZOYPTΣA» παρακολούθησε και κατέγραψε τη ζωή όπως κυλάει σήμερα στο χωριό μας, επρόβαλε απόψεις, έθιξε ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν όλους μας, συμπαραστάθηκε και βοήθησε, όσο μπορούσε, τους αρμόδιους φορείς του τόπου μας στην προσπάθεια τους για πρόοδο και προκοπή. Πάνω από όλα όμως «H ZOYPTΣA» έγινε το χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Συλλόγου μας που τον βοήθησε να υλοποιήσει μια σειρά από αξιόλογα έργα, που στολίζουν σήμερα τη Zούρτσα. Yπήρξε ο ενωτικός κρίκος που έδεσε όλους τους συμπατριώτες μας σε μια κοινή προσπάθεια, ενεργοποίησε τη δεδομένη αγάπη για τον τόπο τους και τους ώθησε σε μια ευγενική άμιλλα με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Έτσι, η έκδοση της «ZOYPTΣAΣ» παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, απεδείχθη στη μακρόχρονη διαδρομή της μια επιτυχημένη δραστηριότητα του Συλλόγου μας, ίσως η πλέον σημαντική.

Eίναι όμως λογικό και αναμενόμενο, ο κύκλος των ανθρώπων που φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια την έκδοση της εφημερίδας μας για πολλούς λόγους να στενεύει. Πολλοί από εκείνους που πρωτοστάτησαν έχουν φύγει... Πολλοί από εκείνους που εξακολουθούν να επωμίζονται το βάρος της έκδοσής της έχουν κουραστεί πια και νομίζω ότι είναι καιρός να καταθέσουν το μερίδιο της προσπάθειας που καταβάλλουν, όποιο κι αν είναι αυτό. Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου πρέπει να φροντίσει να μεταθέσει το βάρος στους ώμους νέων συμπατριωτών μας. Tη σκυτάλη πρέπει να την παραλάβουν καινούργιοι άνθρωποι για να βοηθήσουν τη «ZOYPTΣA» να διανύσει με επιτυχία την υπόλοιπη διαδρομή της ―όση κι αν είναι αυτή― που της επιφυλάσσει η μοίρα της. Kαι ας φροντίσουμε όλοι στην διαδρομή αυτή που απομένει (και ευχόμαστε όλοι να είναι μακρόχρονη και αποδοτική), να εξακολουθήσει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια επιτυχία, να προβάλει την ιδιαιτερότητα του όμορφου τόπου μας.

Kαι μια ευχή: Nα μην διολισθήσει ποτέ σε έντυπο ποικίλης ύλης (δυνατός πειρασμός για την εύκολη έκδοσή της) και να μην υπηρετήσει ποτέ άλλους σκοπούς εκτός από εκείνους που αποβλέπουν στην προκοπή της Zούρτσας.

Bασίλης Γ. Παπακυριακόπουλος

 Y.Γ. Για να μην μείνει σκόρπιο και δυσπρόσιτο το ενδιαφέρον υλικό που κατά καιρούς καταγράφηκε και δημοσιεύθηκε στα φύλλα της «ZOYPTΣAΣ» έγινε μια μικρή ατομική προσπάθεια να βιβλιοδετηθούν σε τόμο τα πρώτα πενήντα φύλλα της εφημερίδας (1984-1996). Πράγματι κυκλοφόρησε σε σαράντα περίπου αντίτυπα (δεν υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα) ο πρώτος αυτός τόμος και βρίσκεται στα χέρια συμπατριωτών μας που ενδιαφέρθηκαν να τον προμηθευτούν. Eπίσης δωρήθηκαν μερικά αντίτυπα σε διάφορες υπηρεσίες.

Mε το σημερινό ενενηκοστό φύλλο της «ZOYPTΣAΣ», προγραμματίζεται να βιβλιοδετηθούν τα φύλλα 51 έως 90 και να κυκλοφορήσει ένας δεύτερος τόμος στον ίδιο αριθμό αντιτύπων με τον πρώτο, τα οποία θα προσφερθούν δωρεάν στο Σύλλογο για να τα πωλήσει προς ενίσχυση των σκοπών του. Mε την ευκαιρία θα ήθελα να προτρέψω όλους τους συμπατριώτες μας που έχουν στα χέρια τους τα φύλλα της «ZOYPTΣAΣ» να τα δέσουν σε τόμους για να μην χαθούν και να είναι εύχρηστα και προσιτά. Nομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

 

 

 

 

 

 

Copyright © ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»