ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Aριθμός Φύλλου 84   ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ   2004

 

OI ANΘPΩΠOI THΣ ZOYPTΣAΣ

 

Από τα περασμένα χρόνια, από τότε τουλάχιστον που η ιστορία του χωριού μας έχει καταγραφεί στις μνήμες των ανθρώπων του και παραδίδεται, στόμα με στόμα, από τους παλιούς που την έζησαν στους νεώτερους, η Ζούρτσα κρατάει ζωντανά στη μνήμη της και επιδεικνύει με υπερηφάνεια ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιήθηκε στο παρελθόν σε πολλούς τομείς στο χωριό μας, έδρασε με μεθοδικότητα και δυναμισμό και άφησε πίσω του αξιοπρόσεκτα αποτυπώματα από το πέρασμά του.

 

Πολλοί ήσαν οι αξιόλογοι συμπατριώτες μας, γεννήματα και θρέμματα του χωριού μας, οι οποίοι, στον κλάδο του ο καθένας, διέπρεψαν και ξεχώρισαν με τις ικανότητές τους.

Υπηρέτησαν Γράμματα, Τέχνες, Επιστήμες, Επαγγέλματα,  Δημόσια λειτουργήμτα, Πολιτική, Στρατιωτικούς κλάδους, την Εκκλησία κ.λπ. Αν ενδώσω στον πειρασμό να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα Ζουρτσάνων που διέπρεψαν σε όλους αυτούς τους τομείς, φοβάμαι πως θα αδικήσω πολλούς που δεν θα μπορέσω να τους ανακαλέσω στη μνήμη μου. Γι’ αυτό θα αναφερθώ στο έργο που άφησαν πίσω τους και το οποίο άλλωστε μετράει περισσότερο από μία προσωπική υστεροφημία που κολακεύει μόνον την ανθρώπινη ματαιοδοξία.

 

Πολλοί από τους αξιόλογους αυτούς συμπατριώτες μας έμειναν στη Ζούρτσα και εκεί ανέπτυξαν τη δράση τους και έθεσαν, με τον τρόπο του ο καθένας, γερά θεμέλια για τη συνέχεια και την εξέλιξη μιας Ζουρτσάνικης Κοινωνίας με προοπτική και μέλλον. Πρώτους απ’ όλους πρέπει να μνημονεύσουμε τους παλιούς εκπαιδευτικούς που έδρασαν στον τόπο μας. Με την ευσυνειδησία τους, το άψογο παράδειγμά τους και το ζήλο τους, φρόντισαν να πλάσουν σωστούς ανθρώπινους χαρακτήρες, να διαπαιδαγωγήσουν και να ανοίξουν ορίζοντες στα νέα παιδιά που κρατούσαν στα χέρια τους. Με την τιμητική επωνυμία «ο δάσκαλος» και «η δασκάλα» που τους την χάρισε με αυθορμητισμό ο σεβασμός και η αναγνώριση των απλών ανθρώπων του χωριού μας, βγήκαν έξω από τις αίθουσες των Σχολείων και έγιναν ταγοί και φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση, δάσκαλοι πραγματικοί και καθοδηγητές.

 

Με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αυταπάρνηση κινήθηκαν και οι παλιοί μόνιμοι Zουρτσάνοι γιατροί του χωριού μας. Φρόντιζαν να ανταποκρίνονται με υπευθυνότητα στα πολλαπλά προβλήματα υγείας των κατοίκων του χωριού μας, και το κατάφερναν με επιτυχία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων που υπέφεραν. Πριν από εβδομήντα ή και περισσότερα ακόμα χρόνια, καμιά υποψήφια μητέρα δεν έφευγε από τη Ζούρτσα για να γεννήσει αλλού. Η Ζούρτσα διέθετε το μόνιμο γυναικολόγο γιατρό της και τη μαία της που έλυναν το πρόβλημα.

Συνηθισμένο επίσης ήταν το φαινόμενο του γιατρού της Ζούρτσας που έτρεχε και τις νύχτες ακόμα με το φανάρι, καβάλα στο μουλάρι ή στο άλογο, αψηφώντας την ταλαιπωρία για να προσφέρει βοήθεια σε χωρικούς και ξωμάχους που, άρρωστοι, δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

 

Μεράκι, ταλέντο και εργατικότητα έδειχναν και οι παλιοί επαγγελματίες της Ζούρτσας που φρόντιζαν να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της. Μαραγκοί, χτίστες, έμποροι, τσαγκάρηδες, ράφτες, μπακάληδες, σιδηρουργοί, βιοτέχνες και τόσοι άλλοι ήσαν σε θέση να ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη. Πολλοί από αυτούς ασκούσαν με ιδιαίτερο ταλέντο την τέχνη τους, δημιουργώντας καλλιτεχνήματα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει εδώ για τους παλιούς ιερείς της Ζούρτσας. Με λίγα ίσως γράμματα αλλά πολλή αγιοσύνη στην ψυχή έσπειραν με απλοχεριά το λόγο του Θεού στην Κοινωνία του χωριού μας και άφησαν πίσω τους αξιοζήλευτο παράδειγμα αφιλοκέρδειας και προσφοράς ακόμα και από το λίγο υστέρημά τους. Kάποιοι παλιοί Zουρτσάνοι έλεγαν, ότι την ημέρα του θανάτου ενός συγκεκριμένου Ζουρτσάνου παπά, φάνηκαν στον ουρανό δύο ήλιοι!

 

Πολλοί από τους επιφανείς Ζουρτσάνους που οι συνθήκες δεν τους επέτρεπαν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να εξασκήσουν το επάγγελμά τους στο στενό χώρο του χωριού μας, σταδιοδρόμησαν μακριά από τη Ζούρτσα και έφθασαν ψηλά σε πολλά αξιώματα. Η Πολιτική, η Δημόσια Διοίκηση, η Επιστήμη, ο Στρατός, η Αστυνομία, η Ιδιωτική πρωτοβουλία, η Εμπορική δραστηριότητα, υπήρξαν τομείς στους οποίους ανεδείχθησαν και πρόκοψαν πολλοί συμπατριώτες μας.

Σήμερα, οι ανάγκες των ανθρώπων έγιναν περισσότερο πολύπλοκες και οι απαιτήσεις που δημιούργησε ένας νέος τρόπος ζωής, είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν στο μικρό χώρο του χωριού. Εξάλλου, οι πολλές ευκολίες που υπάρχουν και η οικονομική άνεση, σπρώχνει τους ανθρώπους των μικρών χωριών να εξυπηρετούνται και για ασήμαντες ακόμα ανάγκες τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Έτσι, η επαγγελματική δραστηριότητα στα χωριά αναγκαστικά συρρικνώθηκε. Από το γενικό αυτό κανόνα δεν ξέφυγε και η Ζούρτσα. Παρ’ όλα αυτά όμως σήμερα ένας αντικειμενικός παρατηρητής διαπιστώνει με ικανοποίηση σημάδια ζωντάνιας που γεννούν αισιοδοξία για το μέλλον του χωριού μας. Βλέπει κανείς να παρουσιάζεται μια αξιόλογη προσπάθεια που εκδηλώνεται με πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες από νέους ανθρώπους που έμειναν στη Ζούρτσα και φροντίζουν με φαντασία, πρωτοβουλίες και πολλή όρεξη να ανοίξουν νέους δρόμους, να σταδιοδρομήσουν και να προκόψουν εκεί εξασφαλίζοντας παράπλευρα με το δικό τους μέλλον και το μέλλον της Ζούρτσας. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι αξίζουν και δικαιούνται την καθολική υποστήριξη όλων των Ζουρτσάνων σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια την οποίαν καταβάλλουν και η οποία προοιωνίζει μια ανθηρή και ελπιδοφόρα εξέλιξη του χωριού μας.

 

Bασίλης Γ. Παπακυριακόπουλος

 

 

 

 

 

 

Copyright © ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»