ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Aριθμός Φύλλου 81   ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ   2004

 

EΘEΛONTIΣMOΣ

 

Ένα κάλεσμα για προσφορά...

 

Mε την ανάθεση της διοργάνωσης των Oλυμπιακών αγώνων στη χώρα μας και προκειμένου να εξασφαλισθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σιγουριά η επιτυχία τους βγάλαμε στην επιφάνεια μια όμορφη και δυνατή λέξη, ξεχασμένη μέσα στο πλούσιο λεξιλόγιο της γλώσσας μας.

 

Θυμηθήκαμε τον εθελοντισμό.

 

Mε επίγνωση ότι το νόημα αυτής της λέξης κρύβει μέσα του απεριόριστες δυνατότητες, προσπάθησε η Πολιτεία να ενθαρρύνει την συμμετοχή όλων μας στη μεγάλη προσπάθεια που ανέλαβε η χώρα μας και σαν αντάλλαγμα και ανταμοιβή μας υπόσχεται το δικαίωμα να συμμετάσχουμε και εμείς στη χαρά της μεγάλης επιτυχίας, σαν συνδημιουργοί και συνυπεύθυνοι. Kάτι σαν τη χαρά που νοιώθει ο Oλυμπιονίκης που φορά στο κεφάλι του τον κότινο, ένα τόσο απλό μα και τόσο ατίμητο κλαδί ελιάς...

 

O εθελοντισμός δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχα μεμονωμένα άτομα να απελευθερώσουν λανθάνουσες δημιουργικές δυνάμεις που κρύβουν μέσα τους, δημιουργεί πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, συμπαρασύρει όλους σε ευγενή άμιλλα, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση, κάνει εκείνους που συμμετέχουν να νοιώθουν τη χαρά της προσφοράς και της δημιουργίας για το γενικό καλό. Kαι όλα αυτά είναι στοιχεία της μεγάλης του συμβολής στην επιτυχία. H προσφορά του εθελοντή προϊόν ελεύθερης επιλογής, χωρίς να αποβλέπει σε προσωπικά οφέλη, είναι από μόνη της γενεσιουργός δύναμη προόδου.

 

H Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Zούρτσας δεσποινίς Eλένη Γιαννίκου είναι αξιέπαινη, γιατί αξιολόγησε τον εθελοντισμό σαν πολύτιμο βοηθό στα έργα του Συλλόγου και απεφάσισε να ευαισθητοποιήσει όλους τους Zουρτσάνους για μια ενεργό εθελοντική συμμετοχή σε συγκεκριμένες προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύλλογος, οι οποίες αποβλέπουν στην πραγματοποίηση των ωραίων στόχων που θέτει. Aς προσφέρουμε όλοι μας σε αυτά τα νέα παιδιά της Zούρτσας τη βοήθεια που ζητούν για τις προσπάθειες που καταβάλλουν να αναβαθμίσουν τον τόπο που όλοι αγαπάμε.

B.Γ.Π.

 

 

Η εθελοντική εργασία αποτελούσε ανέκαθεν μέρος κάθε πολιτισμού και κοινωνίας. Ο εθελοντισμός έρχεται στο προσκήνιο, όχι μόνο λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και με αφετηρία τη δύσκολη εποχή μας, που στο βωμό του ανταγωνισμού ξεχνά τις έννοιες της αλληλοϋποστήριξης και της συνεργασίας. Είναι κοινά παραδεκτό πως η ανθρωπιστική δράση μας κάνει αλληλέγγυους στα κοινωνικά προβλήματα και εξυπηρετούμαστε αποτελεσματικότερα βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

H μικρή κοινωνία στην οποία ζούμε χρήζει τέτοιων πρωτοβουλιών. Μπορούμε αφιερώνοντας όλοι λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας να βελτιώσουμε και να προάγουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Όλοι γνωρίζουμε τις ανάγκες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και γνωρίζουμε πολύ καλά πως κανένας από μηχανής θεός δε θα εξομαλύνει την κατάσταση. Αντί λοιπόν να δυσανασχετούμε και να περιμένουμε το «Μεσσία» να μας λυτρώσει μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους εαυτούς μας. Ένα σημαντικό θέμα είναι η καθαριότητα. Οι δύο σύλλογοι, της Αθήνας και της Ζούρτσας, καθώς και ο Δήμος αποφάσισαν να οριστεί μέρα καθαριότητας και με τη συνδρομή όλων να απαλλάξουμε το χωρίο μας από την αντιαισθητική εικόνα των σκουπιδιών. Εκτός απ’ αυτό υπάρχουν και άλλα που μπορούν να γίνουν με τη δική μας προσωπική συμμετοχή. H ωραία προσπάθεια της δενδροφύτευσης που ξεκίνησε από τον κύριο Γιάννη Καραχάλιο και ομόρφυνε πολλά σημεία στο χωριό και ιδιαίτερα στην είσοδο, είναι ένα καλό παράδειγμα να το ακολουθήσουμε.

Μπορούμε με τη βοήθεια των παλιότερων να συγκεντρώσουμε και να περισώσουμε στη μνήμη μας τουλάχιστον, έθιμα και παραδόσεις που τείνουν να εξαφανιστούν.

Πέρα όμως από αυτά, υπάρχουν και άλλα που ο καθένας σκέφτεται και πιστεύει πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Όλοι οι φορείς είναι πρόθυμοι να ακούσουν ιδέες και προτάσεις και με τη βοήθεια όλων να υλοποιηθούν. Για οτιδήποτε πιστεύετε πως μπορεί να γίνει για το καλό του τόπου, θα χαρούμε να το συζητήσουμε μαζί και να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία της εθελοντικής εργασίας τόσο σε ατομικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο. Ενδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ενηλίκων. Αυξάνει τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία. Αναπτύσσεται ο κοινωνικός διάλογος η ανάμειξη του πολίτη στα κοινά, αναπτύσσεται το αίσθημα της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Η κοινωνία γίνεται πιο δυνατή, γιατί όλοι συμβάλλουν στην πρόοδο της.

Είμαστε λίγοι, αλλά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες, τη φαντασία των νέων και να αναπτύξουμε ένα νέο πολιτισμό συνεργασίας βασισμένο στην αγάπη και την αλληλεγγύη. Αυτά που μας ενώνουν είναι αδιαμφισβήτητα πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να μας χωρίσουν.

H πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου

Γιαννίκου Ελένη

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑΤΑ

Εθελοντισμός

Ανακοίνωση Εκκληση

Σημαία, το πιο ιερό σύμβολο του Εθνους

Σύντροφοι Kλεφτουριάς τα όπλα αγιασμένα από τον Aγώνα

Αναμνήσεις από τις εργασίες του ζευγολάτη

 

Διαβάζοντας τα βιβλία των άλλων

 

Δημοτικά Νέα

 

Μια τραυματική εμπειρία

 

Πολιτιστικός σύλλογος

 

Aυτοί που έφυγαν…

 

Κοινωνικά

 

Εισφορές για τα έργα του Συλλόγου και την εφημερίδα

 

Εκδρομές του Συλλόγου

Μπακλαβάς και ... πεντεσπάνι!...εις μνημόσυνον

 

 

 

 

 

Copyright © ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»