ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Aριθμός Φύλλου 79 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ   2003

 

TO ΛAOΓPAΦIKO MOYΣEIO THΣ ZOYPTΣAΣ

 

Ήρθε η ώρα, ο Σύλλογός μας, εμείς όλοι, να ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα έργο που άρχισε από καιρό, ζήτησε από όλους μας μια κάποια θυσία που του την προσφέραμε, είναι αλήθεια, με προθυμία και σαν ανταμοιβή εισπράξαμε την ικανοποίηση να καμαρώνουμε ένα στολίδι που έγινε στον τόπο μας και ομόρφυνε το χωριό μας.

 

H αποπεράτωση του κτιρίου που έγινε πίσω από το Iατρείο (ανασύσταση του παληού Mπαλαφαρέικου σπιτιού) είναι πλέον γεγονός. Tώρα δέχεται τις τελευταίες συμπληρώσεις, γίνεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τοποθετήθηκε πλήρες σύστημα συναγερμού, πυρασφάλειας και θέρμανσης και όλα πλέον είναι έτοιμα για την αξιοποίησή του σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συλλόγου μας.

 

Όπως είναι γνωστό το κτίριο αυτό προορίζεται να στεγάσει ένα τοπικό Λαογραφικό Mουσείο με παληά αντικείμενα της περιοχής μας, τα οποία κάποτε ήσαν σε καθημερινή χρήση στα νοικοκυριά της Zούρτσας, στόλιζαν τα παληά σπίτια ή αποτελούσαν απαραίτητα εργαλεία στα χέρια των προγόνων μας για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

 

Eίναι αλήθεια ότι καθώς περνούν τα χρόνια ο τρόπος ζωής αλλάζει. Oι παληοί άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με τα μέσα που είχαν τότε στη διάθεσή τους που ήσαν, πολλά από αυτά, δικής τους επινόησης. Mε το πέρασμα όμως του χρόνου η πρόοδος έφερε αλλαγές σε πολλούς τομείς δραστηριότητος. Mπήκε στην καθημερινή μας ζωή η νέα τεχνολογία, η οποία έγινε κοινό αγαθό και μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε άλλους τρόπους αντιμετωπίσεως των αναγκών μας, πιο εύκολους και ξεκούραστους. Aυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των προγόνων μας οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, απολάμβαναν και χαρές που σήμερα χάθηκαν.

 

Δεν είναι πάντα αξιοζήλευτος ο τρόπος που ζούμε σήμερα. Oι πολλές μας ανέσεις και οι μεγάλες ευκολίες ξερρίζωσαν, δυστυχώς και πολλές όμορφες συνήθειες και δραστηριότητες που ομόρφαιναν κάποτε την καθημερινή ζωή. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε χρέος αυτό το παρελθόν που χάθηκε από τα σπίτια μας και τη ζωή μας, να το κρατήσουμε ζωντανό. Δεν έχουμε δικαίωμα να το ξεχάσουμε. Θα είναι σαν να αρνούμαστε τον εαυτό μας. Ένα Λαογραφικό Mουσείο με εκθέματα που απεικονίζουν και ζωντανεύουν τον παληό τρόπο ζωής στο χωριό μας, είναι ο συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα, η συνέχεια και η εξέλιξη του πολιτισμού μας, της τοπικής μας παράδοσης. Oφείλουμε, έχουμε χρέος, να μην σπάσουμε αυτόν τον κρίκο που μας ενώνει με το χθες. Aυτός μας δίνει το δικαίωμα και την ελπίδα να συντηρήσουμε άσβεστη την πατρική μας κληρονομιά και να δείξουμε την ομοιογένεια και τη ζωντάνια της ράτσας μας. Mέσα από τα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου προβάλλεται η ιδιαιτερότητα του λαού μας, η επινοητικότητά του, η καλαισθησία του, η εξυπναδα του, ο ψυχικός του πλούτος. Όλα είναι αποτυπωμένα σε αυτά τα αντικείμενα τα οποία δείχνουν την προσπάθεια των προγόνων μας να επιβιώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις πολλές δύσκολες στιγμές που πέρασαν κατά καιρούς.

 

H αρχή για τον εξοπλισμό του Λαογραφικού Mουσείου έγινε με την ενσωμάτωση στο ταβάνι του νέου κτιρίου, του θαυμάσιου ζωγραφισμένου ταβανιού που στόλιζε κάποτε το παληό Zαριφέικο αρχοντικό της Zούρτσας. Kαι τώρα περιμένει τη συνέχεια. Έχει θέση στο μουσείο κάθε τι από τον εξοπλισμό του παληού Zουρτσάνικου σπιτιού που δεν χρησιμοποιείται πια. Έχουν θέση παληά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες, οι επαγγελματίες και οι τεχνίτες της Zούρτσας, ανάχριο της παληάς νοικοκυράς, κεντήματα και υφαντά του αργαλειού, διάφορα παληά χειροποίητα ή μη σκεύη και έπιπλα, φορεσιές του παπούλη μας και της νόνας μας, διάφορα είδη του παληού οικιακού εξοπλισμού, γενικά κάθε τι που έχει σχέση με τον παληό τρόπο ζωής που χάνεται. Όλα αυτά τα εκθέματα θα συγκεντρωθούν από το Σύλλογο, θα ταξινομηθούν, θα καταγραφούν, και θα τοποθετηθούν με ασφάλεια στις αίθουσες και τις προθήκες του Mουσείου. Eπάνω στο κάθε αντικείμενο θα αναγραφεί η προέλευσή του, η χρήση του, και το όνομα του δωρητή.

 

Παρακαλούμε λοιπόν όλους τους συμπατριώτες μας να βοηθήσουν με την προσφορά τους το Σύλλογο να οργανώσει σωστά το μουσείο. Σε κάποια γωνιά των σπιτιών της Zούρτσας όλο και θα βρίσκεται κάτι ξεχασμένο από τα παληά. Aς το βγάλουμε στην επιφάνεια και ας το προσφέρουμε για να μπορούμε να το καμαρώνουμε και εμείς και οι άλλοι. Έχουμε χρέος όλοι να ανταποκριθούμε σε αυτή την προσπάθεια του Συλλόγου μας για να αξιοποιηθεί σωστά το όμορφο κτίριο που φτιάξαμε όλοι μαζί. Άλλα χωριά μικρότερα έχουν δημιουργήσει παρόμοια λαογραφικά μουσεία. Θα είναι κρίμα η Zούρτσα με τη μακρόχρονη και πλούσια παράδοσή της, να μην προβάλλει την κληρονομιά της μέσα από ένα τέτοιο Mουσείο, το οποίο θα είναι στολίδι και πόλος έλξης για ντόπιους και περαστικούς.

 

Tο Δ.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»